KIÁLLÍTÁS PÉCSETT, LENAU HÁZ, 2016

KIÁLLÍTÁS PÉCSETT, LENAU HÁZ, 2016

ZEITRÄUME – PÁROK A LENAU HÁZBAN
MANFRED KARSCH ÉS NELU BRADEAN-EBINGER

Sokadik alkalommal került megrendezésre a Lenau Egyesület és a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK) sikeres rendezvénysorozata, a „ZeiTräume – párok a Lenau Házban“. ZeiTräume a címe a VUdAK albumának, amiben a szövetség képzőművészei és írói, költői párokban kerülnek bemutatásra. Az album mintájára a rendezvényeken 1-1 ilyen páros kerül bemutatásra.
2016. április 21-én Manfred Karsch festőművész és Nelu Bradean-Ebinger író/költő közös estjére került sor a Lenau Házban.

Manfred Karsch festőművész 1948-ban született Erfurtban. A szerszámkészítő szakképzés mellett leérettségizett majd továbbképezte magát az erfurti szolgáltatókombinát reklámszakán. Ezt követően Otto Knöpfer és Albert Habermann festőművészek szabad iskoláiban tanult. Számos kiállításon vett részt az NDK-ban, Lengyelországban és Kubában. 1971-ben befejezte a tanulmányait a lipcsei főiskolán grafika és könyvművészet szakon. 1972 végén áttelepült Érdre, 1974-től folyamatosan integrálódott a magyarországi kiállítások vérkeringésébe. A Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének tagja.
A jelenlegi kiállítását, mely ilyen összeállításban még nem szerepelt, új technológiával készítette. A természetből merített impressziói (motívumai az erdő, mező, fák, virágok) visszatükröződnek a képein. A tavaszi ébredés, a természet sokszínűsége tapintható.
A kiállítást Michelisz József író/költő nyitotta meg.

 

Nelu Bradean-Ebinger 1952-ben született egy aradi sváb családban. Tanulmányait a helsinki, bukaresti és a budapesti egyetemen végezte germanisztika, finnugrisztika és magyar filológia szakon. 19 évesen Budaörsön talált új otthonra. A Nemzetközi Tanulmányok Intézetét vezeti a budapesti Corvinus Egyetemen, vendégprofesszorként svéd, osztrák, svájci, német és francia egyetemeken oktatott.
Az első verseit 16 évesen jelentette meg a “Neuer Banater Zeitung”-ban Temesváron. Három önálló vers- és esszékötete illetve egy rövid regénye jelent meg. Resonanzen” (1986), “Auf der Suche nach… Heimat” (1995), Bekennstnisse eines Mitteleuropäers” (2001) Love Story in Budapaest (2014).
Bradean-Ebinger egy változatos, a teljes munkásságát bemutató válogatással érkezett. A közönség egy izgalmas összeállítást ismerhetett meg a korai verseitől egészen a legfrissebb alkotásokig.
A legújabb kötete, a Franz Anton Basch népcsoportvezetőről és a zsidó származású Klara Spiegel fotóművésznőről szóló rövid regénye, a „Love Story in Budapest“ is szerepelt a programban, kikölcsönözhető a könyvtárunkból.

A zenei körítést a Bohemian Brass Quintets szolgáltatta. A zenekar 2013. januárjában alakult beremendi és villányi zenészek részvételével, zenei vezetője Baranyai Bálint.
A rendezvényt Schuth János, a VUdAK elnöke moderálta.

Szeitz István

forrás: lenau.hu